In de winkel krijg ik vaak de vraag hoe het komt dat de Botercrème korrelig of waterig is geworden. Dit is een bekend fenomeen, de Botercrème is gaan schiften. Wat gebeurt er als je Botercrème gaat schiften, hoe kan het gebeuren en nog belangrijker, hoe krijg je het weer ongedaan? Daar zal ik jullie alles over vertellen in deze blog!

Wat is geschifte Botercrème?

Als je Botercrème er korrelig uit ziet en je ziet duidelijke pareltjes vocht op je crème liggen (of nog erger een hele plas met vocht onderin je kom), dan is je Botercrème geschift. Dit houdt in dat het vet van de boter en het vocht in je crème zijn gaan scheiden, ze vormen geen samenhangend geheel meer. De smaak van de crème zal nog wel hetzelfde zijn, het voelt alleen korrelig aan in de mond en ziet er uiteraard niet zo fraai uit. Zonde dus! Maar weggooien is niet nodig. Verderop laat ik je weten hoe je je Botercrème weer zalvig en zacht krijgt! Maar eerst leg ik je even uit waardoor het schiften kan gebeuren, zodat je het een volgende keer kan voorkomen.

Hoe kan botercrème gaan schiften?

De belangrijkste reden dat een crème gaat schiften is te grote temperatuur verschillen van de ingrediënten. Stel je boter is nog koud en niet op kamertemperatuur en je overige ingrediënten wel, dan kan het temperatuur verschil een reden zijn voor het schiften van je crème. Zorg er dus voor dat al je ingrediënten ongeveer op dezelfde temperatuur verwerkt worden.
Ook het toevoegen van een dunne vloeistof aan dikke boter kan je crème in de schift doen schieten (een verschil in consistentie) In het laatste geval kun je dit voorkomen door eerst familie te maken. Dit betekent dat je eerst een kleine hoeveelheid van de dunnere vloeistof door de crème mengt, voordat je de rest erbij doet. Ze maken eerst kennis met elkaar en vinden elkaar dan veel aardiger!

De crème is helaas toch geschift, en nu?

Toch kun je het soms niet voorkomen dat je Botercrème in de schift schiet. Reeds gemaakte Botercrème uit de koelkast of vriezer gaat bijna standaard in de schift. Maar ook door het toevoegen van kleurstof kan het soms gebeuren. Je kunt geschifte crème weer bij elkaar brengen door het lichtjes bijwarmen van de crème. Dit kun je doen door de crème met de kom heel kort in een bak warm water te zetten of heel kort 10-15 seconden in de magnetron te doen (of iets langer mocht de Botercrème erg koud zijn, maar let op, eenmaal te ver verwarmt en gesmolten kun je er niks meer mee!) Klop hierna de crème flink door en je zult zien dat de crème weer prachtig glad wordt!

Links op de foto zie je geschifte botercreme (met okergele kleurstof gekleurd).
Rechts het resultaat nadat ik de creme uit de schift heb gehaald door hem iets bij te warmen. 



 
  Erika van den Haak     19-09-2021 21:13     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.